תביעת נכות נפשית ביטוח לאומי
ההתמודדות עם מחלות נפש אינה פשוטה, לא לאדם עצמו ולא לבני משפחתו המנסים לעזור. במקרים רבים מתמודדי נפש חווים קשיים יום יומיים בביצוע פעולות פשוטות והתמדה במקומות עבודה. עבור מתמודדי נפש אלה מציע המוסד לביטוח לאומי את האפשרות להגיש תביעת נכות נפשית על מנת לקבל סיכוי כלכלי שייסע עליהם ויקל עליהם בהתמודדות עם המחלה.
תביעת נכות נפשית ביטוח לאומי – מהם השלבים שצריך לעבור על מנת לקבל קצבה?
על מנת לקבל קצבת נכות נפשית של ביטוח לאומי, יש תחילה לבחון האם התובע עומד בתנאי הזכאות:
- התובע הינו תושב ישראל מעל גיל 18 וטרם הגיע לגיל הפרישה.
- התובע אינו עובד או ששכרו ( כעצמאי או כשכיר ) נמוך מ – 60% מהשכר המעודכן במשק – קרי פחות מ 7,522 ₪ שמעודכן לתאריך 01.01.2024.
- לתובע נקבעה נכות רפואית על ידי רופא מטעם הביטוח הלאומי בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות ( במידה וישנים ליקויים בריאותיים נוספים שבגין אחד מהם נקבעה נכות רפואית בשיעור של 25% לפחות ).
- הביטוח הלאומי קבע כי התובע אינו יכול לעבוד או שכושר ההשתכרות שלו ירד ב – 50% לפחות ובנוסף, קביעת דרגת אי כושר שאושרה לו עומדת על אחד מהשיעורים האלה: 60%, 65%, 74% או 100%.
במידה ונמצא כי התובע עומד בתנאי הזכאות הוא יכול לפנות לביטוח הלאומי ולהתקדם אל השלב הבא – הגשת תביעה לנכות נפשית.
מסמכי התביעה מועברים אל חברי הוועדה הרפואית המזמנים את התובע להופיע בפניהם. לאחר עיון במסמכי התביעה ( ולעיתים לאחר בדיקה במהלך הוועדה ) יחליטו חברי הוועדה בהתאם לתקנות ביטוח לאומי את שיעור אחוז הנכות הנפשית של התובע.
במקרים בהם נקבעה למתמודדי הנפש נכות רפואית העולה על ה – 40% בהתאם לסעיפים 33 ו- 34, הם יהיו זכאיים לפנות אל לשכת השיקום האזורית, לקבל סל שיקום מטעם משרד הבריאות והטבות נוספות מגופים אחרים.
נכות למתמודדי נפש – מי מוגדרת אוכלוסיית היעד?
המוסד לביטוח לאומי קבע כי האנשים שיכולים להגיש תביעת נכות נפשית, הם:
- תושבי ישראל בני 18 ומעלה
- המתמודדים עם לקויות נפשיות שונות ביניהן סכיזופרניה, הפרעות תלויות דחק ( פוסט טראומה ), הפרעות אכילה, הפרעות חרדה ועוד.
מי קובע נכות למתמודדי נפש?
מלבד תביעה לנכות נפשית באמצעות המוסד לביטוח הלאומי קיימת אפשרות נוספת לקביעת נכות נפשית ( עבור אנשים שלא מעוניינים לתבוע את הביטוח הלאומי ), באמצעות אבחון על ידי פסיכיאטר מוסמך.
חשוב לדעת כי נכות שהוכרה על ידי פסיכיאטר תהיה תקפה רק לצורך הזכאות לסל שיקום של משרד הבריאות בלבד.
מהם המסמכים הנדרשים להגשת תביעת נכות נפשית?
על מנת להגיש תביעת נכות נפשית יש להגיש את הטפסים הבאים:
- טופס תביעה מספר 7801
- מסמכים רפואיים המעידים על כל המחלות, התרופות, הטיפולים, האשפוזים הקשורים במצבו הנפשי של התובע.
- חוות דעת מקצועית מפסיכיאטר, עובד סוציאלי או פסיכולוג המעידים על מצבו הנפשי של התובע ועל כשירותו לעבוד.
- ייפוי כוח במידה והתובע בוחר להיות מיוצג על ידי עורך דין ביטוח לאומי נכות כללית.
באתר הביטוח הלאומי, ניתן למצוא רשימה מפורטת של כל המסמכים הרפואיים שמומלץ לצרף לתביעה בהתאם לאבחנה הרפואית.
מהו ההליך בגין תביעת נכות נפשית ביטוח לאומי?
לאחר איסוף המסמכים והגשתם למוסד לביטוח הלאומי, יזומן התובע להתייצב בפני ועדה רפואית. הנוכחות בפני הוועדה הרפואית חשובה מאוד שכן במהלכה נקבע שיעור אחוזי הנכות הרפואית ומתבצע קביעת דרגת אי כושר.
התובע יכול להגיע אל הוועדה עם מלווה, מתורגמן או עורך דין ביטוח לאומי המייצג אותו. משך הוועדה הינו כשעה ולאחריה הוועדה תכתוב את המלצותיה.
תשובת הוועדה הרפואית מגיעה במכתב אל ביתו של התובע. בפני תובעים אשר חושבים כי החלטת הוועדה הרפואית אינה נכונה, עומדת הזכות להגיש ערעור תוך 60 ימים. במידה והתובע מאמין כי דרגת אי כושר שנקבעה לו נמוכה מדי, הוא יכול במקרים מסוימים להגיש ערעור תוך 90 יום.
במידה וגם לאחר הערעור, התובע אינו מרוצה מההחלטה הוא יכול להגיש ערעור נוסף לבית הדין לעבודה ובתנאי שהערעור נוגע לשאלות משפטיות בלבד. את התביעה יש להגיש תוך 60 יום.
לפני הגשת ערעור על תביעת נכות נפשית, מומלץ להתייעץ עם עורך דין ביטוח לאומי שיסביר איך לנסח את הערעור בצורה הנכונה ביותר, כך שהערער יתקבל.
מה ההבדל בין נכות נפשית לבין נכות זמנית?
נכות נפשית הינה נכות הנובעת ממצבו הנפשי של התובע, בעוד שנכות זמנית הינה נכות המוענקת לפרק זמן קצוב עד 12 חודשים.
כך לדוגמה, אדם בעל דיכאון יהיה זכאי לנכות נפשית זמנית שכן הוועדה הרפואית מאמינה כי תוך שנה מצבו הנפשי ישתפר בעוד שאדם הלוקה בסכיזופרניה יהיה בעל נכות נפשית קבועה ( צמיתה ) והיות שמדובר במחלה כרונית המחייבת טיפול תרופתי ומעקב לכל החיים.
מימוש זכויות נכות נפשית – איזה זכויות מגיעות למי שהוכר עם נכות נפשית?
תובע שהוכר כבעל נכות נפשית זכאי להטבות שונות בהתאם לשיעור הנכות שנקבעה לו, ביניהן:
- קצבת נכות כללית או קצבת נכות מעבודה בגין אובדן כושר עבודה נפשי
- שיקום מקצועי הכולל מיון מלא של לימודי מקצוע ועזרה במציאת מקום עבודה
- קצבת שירותים מיוחדים למימון מלווה
- הטבות והקלות במיסוי ותשלומי עירייה
מה נותנים אחוזי נכות לתובע שהוכר עם שיעור נכות נפשית העולה על 40%? הטבות והקלות במסגרת סל שיקום ממשרד הבריאות הכוללות עזרה במימון דיור מוגן, מימון טיפולי שיניים, סיוע במציאת מועדון חברתי, ליווי תעסוקתי ועוד.
משרדינו מייצג בתביעות נכות נפשית
לעורכת הדין יפית אוחנה ניסיון של 20 שנה בטיפול בתביעות בנזקי גוף. באמתחתה הצלחות רבות בהגשת תביעות וייצוג תובעים בתביעת נכות נפשית נגד המוסד לביטוח לאומי. במשך כל תקופת הייצוג מלווה עורכת דין אוחנה את לקוחותיה ברגישות וסבלנות ופועלת במקצועיות לשם מימוש זכויות מלא.
הפגישה הראשונה נועדה לבחון את סיכוי התיק. הלקוח מגיע לפגישת יעוץ, ללא עלות, עם המסמכים הרפואיים וקביעות קודמת של המוסד לביטוח לאומי. בפגישה הראשונה נבחנים סיכויי התיק. תיק ללא סיכוי לא יוגש לביטוח לאומי. הערכה נעשית אודות המומחיות של עורכת דין יפית אוחנה וצוות משרדה.
מידע נוסף
הגשת תביעה לגמלת ניידות
יש לכם ליקויים ברגליים (ע"פ רשימת הליקויים) המגבילים אתכם בניידות? המאמר הבא בשבילכם. כיצד ניתן להגיש תביעה עבור גמלת ניידות? מהם סוגי ההטבות הנכללות בגמלה? מי אינו זכאי לגמלת ניידות?
אחוזי נכות - מה הם נותנים?
על מנת לקבוע את דרגת אי כשירות האדם, יש צורך לעבור ועדה רפואית בביטוח לאומי. ועדה זו אחראית על קביעת אחוזי הנכות הרפואית. אם כן, כיצד נקבעים אחוזי הנכות? מה קורה בתביעות נפגעי עבודה?
קצבת ניידות
קצבת הניידות מהווה חלק משורת ההטבות הניתנות ע"י ביטוח לאומי. מי הם זכאי הקצבה? מי קובע את המוגבלות בניידות? מהם הסוגים הקיימים לקצבת ניידות ואילו בקשות ותביעות ניתן להגיש במסגרת קצבת הניידות? האם ניתן להגיש עבור כל סוגי הליקויים?