התפטרות לאחר לידה ולצורך טיפול בילד
התפטרות לאחר לידה:
סעיף 7(א) לחוק פיצויי פיטורים עוסק במצב שבו עובדת התפטרה מעבודתה במהלך תשעה חודשים מיום שילדה כדי לטפל בילדה. המחוקק קבע כי במצב כזה יראו את התפטרותה כפיטורים לעניין חוק פיצויי פיטורים. מדובר בהוראה סטטוטורית שאינה תלויה באופן שבה הוצגה ההתפטרות לפני המעביד. גם אישה שהכריזה כבר בעת יציאתה לחופשת לידה כי אין בכוונתה לשוב לעבודתה לאחר הלידה, זכתה לפיצויי פיטורים.
בית המשפט העדיף את התכלית הסוציאלית של דבר החקיקה, שלפיה יש ליצור לאם היולדת את התנאים שיאפשרו לה להקדיש מזמנה לטיפול בילד מבלי שתפסיד את פיצויי הפיטורין. גם כאן צריך עורך דין לענייני עבודה.
מעבר למקום עבודה אחר:
בית הדין הארצי לעבודה החליט לזכות יולדת שהתפטרה בפיצויי פיטורים חרף העובדה שמיד לאחר הלידה החלה העובדת לעבוד במקום עבודה אחר – זאת משום שהוכח כי תנאי העבודה במקום החדש היו נוחים יותר לצורך הטיפול בילד שנולד.
לעומת זאת מי שמתפטרת סמוך ללידה ומתחילה לעבוד במקום עבודה אחר ובתנאי עבודה הדומים לאלה שבהם עבדה קודם לכן – לא תהייה זכאית לפיצויי פיטורים.
התפטרות אב:
סעיף 7(ב) לחוק פיצויי פיטורים מורה כי ההוראות הנוגעות להתפטרות אם לאחר לידה וכדי לטפל בילדה יחולו ב"שינויים המחוייבים" על עובד ובלבד שהתקיים בו אחת מהדרישות הנוקבות באותו סעיף.
מדובר בדרישה לכך שבת זוגו של העובד הועסקה לפחות שישה חודשים רצופים סמוך להתפטרות, או שהילד מצוי בחזקתו הבלעדית של האב (הן בשל נכות /מחלה של האם).
עבודה בתנאים מקלים:
זכותה המלאה של עובדת שילדה לבקש מהמעסיק להקל את תנאי העבודה במקום העבודה הנוכחי על מנת שתוכל לבלות יותר זמן עם ילדה בבית.
בין אם זה אומר פחות משמרות בעבודה, פחות שעות, הקטנת היקף המשרה. בשיחה עם המעסיק ראוי לציין כי בקשתך זו נובעת מהרצון להיות יותר זמן עם הילד בבית.
מתי צריך להודיע למעסיק?
כמו בכל מקרה של התפטרות, החוק מחייב מתן התראה מוקדמת לפי חוק הודעה מוקדמת להתפטרות או פיטורין.
משך ההודעה המוקדמת תלוי בהכרח בוותק שלך בעבודה ובאופי העסקתך. ראוי והוגן להודיע למעסיק בכתב (ניתן להיעזר בנוסח מכתב התפטרות לצורך טיפול בילד) כי אינך מתכוונת לחזור לעבודה עוד במהלך חופשת הלידה שלך. יצויין כי אין מועד חוקי שבו צריך להודיע על ההתפטרות.
דמי אבטלה לאחר התפטרות:
התפטרות לצורך הטיפול בילד אינה מזכה אותך באפשרות לקבל דמי אבטלה מיד, אלא בכפוף לתקופת המתנה של 90 יום.
בעבר ובהווה נעשו ונעשים נסיונות לשנות את החוק ולבטל את תקופת ההמתנה, כך למשל ניסיונה האחרון של חברת הכנסת, מיכל רוזין, מסוף שנת 2014 להעביר הצעות חוק בנושא – אך כאמור הנושא טרם הוסדר בחקיקה.
למרות האמור ובעקבות מספר פסקי דין של בית הדין לעבודה שהורו למוסד לביטוח לאומי להכיר במקרים מסויימים כחריגים ולבטל את תקופת ההמתנה, המוסד לביטוח לאומי מאפשר לנשים לפנות בכתב ולבקש באופן מפורט את קיצור או ביטול תקופת ההמתנה של 90 יום.