שירותים מיוחדים
מה זה קצבת שירותים מיוחדים?
קצבת שירותים מיוחדים היא תוספת לנכות הכללית, היא נועדה לסייע לאנשים עם מוגבלות פיזית או נפשית, בתנאי שהם מתקשים בביצוע פעולות יומיומיות כמו הלבשה, רחצה, ניידות, הפרשות ועוד. מטרת הקצבה היא להקל על אנשים המתקשים בביצוע פעולות יומיומיות.
עד גיל 67 אישה או גבר תבחן זכאות לקצבת שירותים מיוחדים שהינה גמלה כספית. לאחר גיל 67 תבחן קצבת סיעוד המזכה בגמלה כספית ובשעות סיעוד, כלומר שבועית של מטפלת שמגיעה הביתה ובמקרים קשים יותר – זכאות לעובד זר.
ישנן מספר דרגות סיעוד בין 50% – 235%.
על המבוטח להיות בעל 60% נכות רפואית לכל הפחות. כלומר ישנם אנשים שמתקשים בביצוע פעולות יומיומיות אולם לאור העובדה שלא צברו 60% נכות רפואית במסגרת הנכות הכללית – לא יהיו זכאים לקצבת שירותים מיוחדים. בחוק הסיעוד לא קיימת דרישה דומה.
עורך דין המקבל לטיפולו לקוח המתקשה לבצע פעולות יומיומיות, יבחן את התיק גם מול ביטוח סיעודי פרטי או דרך קופת חולים עבור הלקוח במקביל למאמצים מול הביטוח הלאומי על מנת למקסם את זכויותיו של הלקוח. כלומר הלקוח יקבל גמלה מביטוח לאומי וגמלת סיעוד מחברת הביטוח.
מי זכאי לקצבת שירותים מיוחדים?
כדי להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים, יש לעמוד בכמה תנאים שנבדקים על ידי ביטוח לאומי:
- גיל: קצבת שירותים מיוחדים משולמת לאנשים מגיל 18 ומעלה, אך יש גם אפשרות לקבל קצבה עבור ילדים נכים (לגבי תהליך תביעה לילדים, נדון בהמשך).
- מגורים: על המועמד להיות תושב ישראל במעמד של תושב קבוע. מדובר בהגדרה של משרד הפנים, והמועמד חייב להיות תושב הארץ לפחות 183 ימים בשנה.
- נכות כללית: על המועמד להוכיח נכות רפואית המשפיעה באופן משמעותי על יכולת התפקוד היומיומית. המוסד לביטוח לאומי עורך בדיקה מעמיקה. למבוטח צריך להיקבע 50% נכות רפואית. כלומר גם אם נקבעה למבוטח זכאות לקבלת שירותים מיוחדים אך לא נקבעה לו 50% נכות רפואית – לא יהיה זכאי לשירותים מיוחדים.
- בדיקת תלות: הדבר הקריטי ביותר בתהליך קביעת הזכאות הוא בדיקת התלות של המועמד. אם הוא נמצא תלוי בעזרה צמודה ממטפל עקב מגבלות פיזיות או קוגניטיביות, הוא עשוי להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים.
בין השאר זכאים לקצבה –
- מקבל טיפול דיאליזה פעמיים בשבוע לפחות
- הושתל בגופו איבר (כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד) או מוח עצם מתורם זר, בשנה הראשונה מיום ההשתלה. מי שהושתל בגופו מוח עצם "עצמוני" – בחצי השנה מיום ההשתלה.
- עיוור שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 90% והוא מתגורר לבדו או עם בן זוג עיוור.
- עיוור בעל נכות רפואית בשיעור של 90% וגם חירש עם נכות של 50%.
- חולה אונקולוגי המקבל טיפולים כימותרפיים מסויימים וכתוצאה מהטיפולים הוא סובל מתופעות לוואי קשות.
גובה קצבת שירותים מיוחדים לפי מידת התלות
הקצבה שמקבלים תושבי ישראל נמדדת על פי מידת התלות שלהם בעזרה צמודה. ביטוח לאומי קובע את גובה הקצבה לפי אחוזי התלות באדם אחר (בממדים של: תלות גבוהה, בינונית או מינימלית) ובודק את ההשפעה של המגבלות על איכות החיים של המועמד.
בישראל בשנת 2025, גובה קצבת שירותים מיוחדים נקבע לפי אחוזי תלות, כאשר ניתן לקבל את הקצבה בכמה רמות:
- 100% תלות (תלוי לחלוטין בזולת): מי שתלוי לחלוטין בשירותים רפואיים ושירותי סיעוד יקבל את סכום הקצבה המלא של כ-6,947 ש"ח בחודש.
- 50% תלות (תלוי באופן בינוני): אנשים שתלויים במידה בינונית, כלומר הם זקוקים לעזרה יומיומית אך לא באופן מלא, יקבלו קצבה של כ-1,880 ש"ח.
על המוסד לביטוח לאומי לבצע הערכה מקצועית אודות מצב התלות של כל אדם המגיש את תביעתו. כך נקבעים אחוזי התלות המשפיעים ישירות על הסכום שמוענק.
שיעור הגמלה לשנת 2025
בשנת 2025, שיעור קצבת השירותים המיוחדים שונה בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו למבקש הקצבה. כאמור הכספים המתקבלים מיועדים לכיסוי עלויות של שירותים אישיים, טיפוליים ותחזוקתיים, כמו גם עבור תמיכה פיזית, סוציאלית ותמיכה נפשית.
הסכומים לשנת 2025 נקבעים בהתאם למדרגות שונות:
- 50% – תזכה בקצבה של 1,880 ₪. במקרה זה זקוק המבוטח לעזרה ברוב פעולות היומיום.
- 112% – תזכה בקצבה של 4,352 ₪. במקרה זה זקוק לעזרה בכל הפעולות היומיומיות.
- 188% תזכה בקצבה בסך של 6,957 ₪ במקרה וקיימת תלות לחלוטין.
- 235% – תזכה בקצבה של 8,828 ₪ במקרה וקיימת תלות לחלוטין.
כאשר אדם מגיע לוועדה הוא נשאל על יכולותיו לבצע פעולות יומיומיות כגון רחצה, הלבשה, הפרשות, מעברים, ניידות ביצוע פעולות כגון הכנת תרופות, יציאה למוסדות, טיפול בעניינו האישיים של המבוטח ועוד. עבור כל פעולה צובר המבוטח ניקוד, ככל שהוא צובר ניקוד גבוה יותר –יהיהי זכאי לקצבה גבוה יותר.
אדם הזקוק להשגחה – יכול לקבל עד 20 נקודות נוספות. מבוטחים הסובלים מבעיות נפשיות המקבלים שירותים מיוחדים על רקע מצבם הנפשי, הם זקוקים להשגחה, או בעקבות מצבם הרפואי אינם מסוגלים לדאוג לצרכיהם האישיים.
תביעה לקצבת שירותים מיוחדים: הליך הגשת התביעה
החל מגיל 18 ועד חצי שנה לאחר ההגעה לגיל הפרישה, ניתן להגיש תביעה לקצבת שירותים מיוחדים, במידה ונקבעה עבורכם נכות רפואית בשיעור שהוחלט ומזכה ע"י הועדה הרפואית לנכות כללית.
לאיפה שולחים את התביעה?
תביעה לקצבת שירותים מיוחדים יש להגיש בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים הנדרשים, באחת מהדרכים הבאות:
דואר: ניתן לשלוח בדואר לסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתכם, או לכל סניף ביטוח לאומי אחר. כמו כן, ניתן לשים את הבקשה בתיבת השירות של הסניף, בכל שעה.
פקס: ניתן לשלוח את התביעה לפקס של אחד מסניפי המוסד לביטוח לאומי.
אתר האינטרנט: ניתן למלא את טופס התביעה בצירוף יתר המסמכים הרלוונטיים, ולשלוח אותם באינטרנט.
טלפון: ישנה אפשרות להסתייע בנציג טלפוני למילוי הטופס ולשלוח באחת הדרכים לעיל – 3928*.
זימון לועדה רפואית לשירותים מיוחדים
לאחר הגשת התביעה לשירותים מיוחדים, יישלח אליכם זימון לועדה רפואית, אליו חשוב מאוד להגיע במועד שנקבע עבורכם, או לחילופין להודיע מראש במידה ואינכם מגיעים.
עשויים להיקבע מקרים בהם בהתאם למסמכים הרפואיים, אין הכרח להופיע בפני הועדה. לדוגמה, עלו המקבלים טיפולי דיאליזה פעמיים בשבוע, מטופלים אונקולוגיים וחולים במחלות קשות אלו ואחרות שנקבע עבורן מסלול מהיר.
לאחר הבדיקה, הרופא יסכם את הממצאים ויקבע בהתאם לכך את רמת התלות באדם אחר. בהתאם לרמת התלות, יקבע פקיד התביעות של ביטוח לאומי את שיעור קצבת השירותים המיוחדים.
הודעה לאחר החלטת הועדה הרפואית
לאחר סיום כלל הבדיקות, תגיע לדואר שלכם הודעה בדבר ההחלטה בגין תביעתכם, לצד דוח הועדה הרפואית.
עבור אנשים בעלת מוגבלות קשה ישנו מסלול מהיר, בו הטיפול בתביעה יתקיים בתוך 30 ימים.
חשוב להיוועץ עם עו"ד בטרם הגשת התביעה, מאחר והדרגה נקבעת על פי שיטת הניקוד של ADL במבחן הערכת תלות ו-IADL, כאשר עורך דין ביטוח הלאומי ידע לשים דגשים בתיק, ולכוון לצבירת נקודות גבוהה, ובהתאם לכך אישור התביעה וקביעת שיעורה.
זכאות לקצבת שירותים מיוחדים לאחר גיל פרישה
מי שקיבל קצבה לפני גיל פרישה – ימשיך לקבל את הקצבה כרגיל, גם לאחר גיל הפרישה.
מי שלא קיבל קצבה לפני גיל פרישה – יהיה זכאי לקצבה רק במידה והגיש את התביעה לכל המאוחר עד חצי שנה לאחר הגעה לגיל הפרישה, והרופא וביטוח לאומי קבעו שהוא זכאי לקצבה בתקופה שלפני גיל הפרישה.
מי שזכאי גם לקצבת שירותים מיוחדים וגם לגמלת סיעוד, יבחר באחת משתי הקצבאות. במידה ואין בבעלותכם פוליסת ביטוח סיעודי, ניתן להגיש תביעות סיעוד באחת מקופות החולים או חברות הביטוח, כל עוד שולמו דמי ביטוח לאומי מדי חודש כחוק, החל מגיל 18.
זכויותיהם של מקבלי קצבת שירותים מיוחדים במוסדות השונים
למקבלי קצבת שירותים מיוחדים ישנם זכויות גם במוסדות וארגונים שונים, הנותנים הנחות והטבות. הביטוח הלאומי מעביר לגופים אלה את רשימת האנשים הזכאים להטבות.
רשות מקומים – הנחה בארנונה
בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה ובעלי תעודת עיוור, עשויים להיות זכאים להנחה במס ארנונה.
חברת החשמל
מקבלי קצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 100% עשויים להיות זכאים להנחה בחשמל.
רשות המים
מקבלי קצבת שירותים מיוחדים עשויים להיות זכאים להטבה ברשות המים.
משרד הבינוי והשיכון
מקבלי קצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 100% השוהים בארץ מתחת לשנתיים, עשויים להיות זכאים לסיוע בשכר דירה או להקצאת דירה בשיכון הציבורי, או לסיוע במימון שיפוצים ושינויים בדירה. כמו כן, ניתן לקבל הלוואה לרכישת דירה לחסרי דירה.
מס הכנסה
נכים בעלי נכות רפואית בשיעור של 100% ונכים בעלי נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% ומעלה, עשויים להיות זכאים לפטור מלא מתשלום מס הכנסה.
מס רכישה
נכים משותקים, או נכים קטועי יד או רגל שאחוז נכותם הוא לפחות 50% לצמיתות, וכן נכים בעלי אחוז של 90% לפחות, עשויים להיות זכאים להנחה במס הרכישה.
זכאות לתו חנייה לנכה
עבור תו חנייה לנכה יהיו זכאים אלו העומדים באחד מהקריטריונים הבאים:
- נכה הזקוק לרכב כאמצעי תנועה בגלל רגליו הנכות
- נכה שדרגת נכותו מגיעה ל-60% לפחות ותנועתו בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצב בריאותו
- נכה המוגבל בהליכה וזקוק לכיסא גלגלים לצורך ניידותו
שירותים מיוחדים ילד נכה
ילד נכה יכול להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים, גם אם הוא מתחת לגיל 18. התהליך של הגשת תביעה לגמלה לילד נכה דומה במידה רבה לתהליך של מבוגרים, אך ישנם הבדליים חשובים:
- התביעה עבור ילד נכה תוגש באמצעות ההורים או אפוטרופוס החוקי.
- מדובר בתביעה לעזרת הזולת.
החמרת מצב שירותים מיוחדים
אם לאחר הגשת התביעה מצבו הרפואי של המועמד החמיר, ניתן להגיש בקשה לבדיקה חוזרת. חשוב להבין שאין הגבלה לזמן שבו ניתן להגיש את הבקשה, אך יש לעדכן את המוסד לביטוח לאומי עם כל שינוי במצב הרפואי.
במקרים שבהם המצב הרפואי של המועמד התדרדר, יש להגיש את הבקשה ביחד עם חוות דעת רפואית עדכנית שתומכת בטענה לשינוי במצב.
תוספות לקצבת השירותים המיוחדים:
לצד קצבת השירותים המיוחדים, ישנן מספר תוספות שניתן לקבל במקרים מסוימים. להלן פירוט על תוספות אלו:
תוספת למונשמים (מקבלי קצבה בשיעור 188%):
האנשים המוגדרים כמונשמים, כלומר כאלו הזקוקים לטיפול סיוע צמוד ונמצאים במצב רפואי מיוחד, זכאים לתוספת של 188% לשיעור הקצבה הבסיסית. תוספת זו נועדה לפצות על הצרכים הייחודיים של אנשים במצבים אלו, כולל טיפול יום-יומי ואמצעים רפואיים מיוחדים.
מצורפת דוגמא לילד שהוכר כמונשם למרות שביטוח לאומי סירב לכך בטענה כי הוא לא מונשם במרבית שעות היום. כאשר הילד נעזר באמצעי הנשמה 16 שעות ביום.
תוספת למעסיקים של שני מטפלים:
במקרים שבהם אדם מקבל שירותים מיוחדים ומעסיק שני מטפלים במקביל, הוא עשוי להיות זכאי לתוספת לקצבה. עם זאת, יש לעמוד בכמה תנאים כדי לקבל את התוספת הזו. בין התנאים:
- המטפלים צריכים להיות מוכרים על ידי משרד הרווחה.
- יש להציג מסמכים רפואיים המצביעים על הצורך בשני מטפלים.
הסכום המדויק של התוספת משתנה בהתאם למדרגת הקצבה הבסיסית, אך לרוב מדובר בתוספת משמעותית שנועדה לממן את העלויות הנוספות של העסקת שני מטפלים.
תוספת להורים לילדים עד גיל 3:
הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים עד גיל 3 עשויים להיות זכאים לתוספת על קצבת השירותים המיוחדים. תוספת זו נועדה לסייע להורים להעניק את הטיפול המיטבי לילדיהם, תוך כדי תמיכה פיננסית. על מנת לקבל את התוספת, על ההורים לעמוד בכמה קריטריונים, בהם:
סיכום:
קצבת שירותים מיוחדים היא סיוע חיוני לאנשים עם מוגבלויות, ומטרתה להקל על ההתמודדות היומיומית של מקבלי הקצבה עם אתגרים רפואיים, חברתיים וכלכליים. חשוב לדעת את פרטי הקצבה, תוספותיה ודרישות משרד הרווחה לשם קבלת הסיוע. השינויים והעדכונים לשנת 2025 מבטיחים שהסיוע יתואם לצרכים האישיים של כל מקבל קצבה.
שאלות נפוצות
אני מקבלת קצבת שירותים מיוחדים ויש לי ילד האם אני זכאית לתוספת בקצבה?
אם הילד נכה, ייתכן שתהיה זכאית לתוספת לקצבה או להטבות נוספות. יש להגיש בקשה עם הצגת המידע הרפואי על הילד.
אם ביטוח לאומי קבע לי 50% נכות האם אני זכאי לקצבת שירותי מיוחדים?
אחוזי הנכות הינם אינדיקציה ישירה לזכאות. יש לעבור את מבחן התלות כדי לקבוע אם קיימת זכות לקצבה. מידע נוסף אודות מה נותנים אחוזי נכות
דחו לי את התביעה האם אפשר לערער?
כן, אפשר לערער על ההחלטה ולהגיש בקשה לבדיקה מחדש אם קיימים תנאים רפואיים חדשים. מידע נוסף אודות ועדת ערר ביטוח לאומי
אני חולה במחלת סרטן סופנית האם יש מסלול מהיר לבקשת קצבת שירותים מיוחדים?
במקרים כאלה, ניתן לפנות דרך מסלול מזורז, הכולל הגשה של חוות דעת רפואית עדכנית המעידה על המצב.למידע נוסף אודות זכויות לחולי סרטן
אם הוגשה תביעה לקצבת שירותים מיוחדים לפני חודשיים ועדיין לא התקבלה תשובה והמצב שלי החמיר מה ניתן לעשות?
במידה והמצב החמיר, יש להגיש בקשה לבדיקה מחדש תוך הצגת מסמכים רפואיים המעידים על השינוי במצב.
כתבות נוספות
זכויות החולים בסוכרת
זוהי מחלה קשה ובעלת מספר סוגים. מהם אחוזי הנכות בסוכרת? כיצד להתנהל מול ביטוח לאומי? מה הקשר בין המחלה לבין תאונת עבודה? למאמר המלא היכנסו >>
קצבת ניידות
חלק משורת ההטבות הניתנות על ידי הביטוח לאומי היא קצבת ניידות. הזכאים לקצבה הינם מוגבלי ניידות הסובלים מנכות ברגליהם ובשל כך הם מוגבלים בתנועה, או הורה לקטין המוגבל בניידות
הגשת תביעת סיעוד
תביעות סיעוד הן תביעות המוגשות כנגד חברות ביטוח ו/או מכוח פוליסת ביטוח סיעוד, ומאפשרות לתובע לקבל פיצויים כספיים במקרה בו הפך לחולה סיעודי.
ועדה רפואית בביטוח לאומי - הכנה לועדה
לקראת ועדה רפואית בביטוח לאומי מומלץ להתכונן כראוי עוד משלבי הכנת התיק על מנת לשפר את הסיכויים שלכם. מה צריך להביא לוועדה? מי מרכיב את הועדה הרפואית? האם ניתן לערער?