קצבת שירותים מיוחדים – מי זכאי?
קצבת שירותים מיוחדים היא אחת הקצבאות שהמוסד לביטוח לאומי מעניק לאנשים עם מוגבלות המצריכים סיוע צמוד במידה רבה או במידה בינונית. מדובר בתמיכה כלכלית עבור הוצאות יומיומיות נוספות שקשורות לצרכים המיוחדים של אנשים הנדרשים לעזרה רבה בתפקוד השוטף. קצבה זו יכולה להשתלם לאנשים בגיל העבודה, לאנשים מבוגרים, ולילדים נכים – כל אחד בהתאם לדרגת התלות שלו במטפל או בגורם עוזר אחר.
מדובר באוכלוסיית נכים המתקשים לבצע פעולות יומיומיות כמו רחצה, הלבשה, הליכה, הכנת אוכל, אי שליטה על סוגרים וכו'. על פי חוק למבוטח צריך להיקבע 50% נכות רפואית כדי שיוכל לקבל קצבת שירותים מיוחדים.
הועדה בוחנת את יכולותיו של המבוטח. ונותנת ניקוד בהתאם למצבו של המבוטח. הועדה קובעת על פי שיטת הניקוד האם המבוטח זקוק לעזרה רבה או שהינו תלוי בחלוטין בעזרת הזולת.
קצבת שירותים מיוחדים הינה בין 50% קצבה המשולמת בסך של 1880 ₪ עד ל235% המקנה קצבה של 6,947 ₪.
מי זכאי לקצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי?
כדי להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים, יש לעמוד בכמה תנאים שנבדקים על ידי ביטוח לאומי:
- גיל: קצבת שירותים מיוחדים משולמת לאנשים מגיל 18 ומעלה, אך יש גם אפשרות לקבל קצבה עבור ילדים נכים (לגבי תהליך תביעה לילדים, נדון בהמשך).
- מגורים: על המועמד להיות תושב ישראל במעמד של תושב קבוע. מדובר בהגדרה של משרד הפנים, והמועמד חייב להיות תושב הארץ לפחות 183 ימים בשנה.
- נכות כללית: על המועמד להוכיח נכות רפואית המשפיעה באופן משמעותי על יכולת התפקוד היומיומית. המוסד לביטוח לאומי עורך בדיקה מעמיקה. למבוטח צריך להיקבע 50% נכות רפואית. כלומר גם אם נקבעה למבוטח זכאות לקבלת שירותים מיוחדים אך לא נקבעה לו 50% נכות רפואית – לא יהיה זכאי לשירותים מיוחדים.
- בדיקת תלות: הדבר הקריטי ביותר בתהליך קביעת הזכאות הוא בדיקת התלות של המועמד. אם הוא נמצא תלוי בעזרה צמודה ממטפל עקב מגבלות פיזיות או קוגניטיביות, הוא עשוי להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים.
גובה קצבת שירותים מיוחדים לפי מידת התלות
הקצבה שמקבלים תושבי ישראל נמדדת על פי מידת התלות שלהם בעזרה צמודה. ביטוח לאומי קובע את גובה הקצבה לפי אחוזי התלות באדם אחר (בממדים של: תלות גבוהה, בינונית או מינימלית) ובודק את ההשפעה של המגבלות על איכות החיים של המועמד.
בישראל בשנת 2025, גובה קצבת שירותים מיוחדים נקבע לפי אחוזי תלות, כאשר ניתן לקבל את הקצבה בכמה רמות:
- 100% תלות (תלוי לחלוטין בזולת): מי שתלוי לחלוטין בשירותים רפואיים ושירותי סיעוד יקבל את סכום הקצבה המלא של כ-6,947 ש"ח בחודש.
- 50% תלות (תלוי באופן בינוני): אנשים שתלויים במידה בינונית, כלומר הם זקוקים לעזרה יומיומית אך לא באופן מלא, יקבלו קצבה של כ-1,880 ש"ח.
על המוסד לביטוח לאומי לבצע הערכה מקצועית אודות מצב התלות של כל אדם המגיש את תביעתו. כך נקבעים אחוזי התלות המשפיעים ישירות על הסכום שמוענק.
תביעה לקצבת שירותים מיוחדים
הגשת תביעה לקצבת שירותים מיוחדים מתחילה בהגשה רשמית של טופס תביעה לביטוח לאומי. תהליך זה דורש את הצגת מסמכים רפואיים המעידים על מצב המועמד. לאחר הגשת הבקשה, כל מועמד יעבור ועדה רפואית שבודקת את מצבו הרפואי ומדרגת את אחוזי הנכות.
המסמכים שצריך להגיש הם:
- טופס תביעה לקצבת שירותים מיוחדים.
- מסמכים רפואיים המעידים על המצב הרפואי של המבקש, כולל חוות דעת רופאים ומסמכים רפואיים עדכניים.
- המלצות מטפלים או אנשי מקצוע שמתארים את דרגת התלות של המועמד.
לאחר הגשת התביעה, מועמד יוזמן לוועדה רפואית. בוועדה זו ייקבעו אחוזי הנכות והדרגה של הצורך בעזרה ממטפל. לאחר מכן, המוסד לביטוח לאומי יקבע את גובה הקצבה שישולמה.
הטבות למקבלי קצבת שירותים מיוחדים
מקבלי קצבת שירותים מיוחדים זכאים למספר הטבות נוספות מעבר לקצבה עצמה, אשר כוללות:
- הנחה בארנונה.
- הנחות בתחבורה ציבורית.
- זכות למטפל סיעודי במימון המדינה.
- הנחות רפואיות על תרופות ושירותים רפואיים נוספים.
הטבות אלו משתנות בהתאם לאחוזי הקצבה שנקבעים לאדם. ככל שהקצבה גבוהה יותר, כך ייתכנו יותר הטבות שהן חלק מהזכאות הכללית.
שירותים מיוחדים ילד נכה
ילד נכה יכול להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים, גם אם הוא מתחת לגיל 18. התהליך של הגשת תביעה לגמלה לילד נכה דומה במידה רבה לתהליך של מבוגרים, אך ישנם הבדליים חשובים:
- התביעה עבור ילד נכה תוגש באמצעות ההורים או אפוטרופוס החוקי.
- מדובר בתביעה לעזרת הזולת.
החמרת מצב שירותים מיוחדים
אם לאחר הגשת התביעה מצבו הרפואי של המועמד החמיר, ניתן להגיש בקשה לבדיקה חוזרת. חשוב להבין שאין הגבלה לזמן שבו ניתן להגיש את הבקשה, אך יש לעדכן את המוסד לביטוח לאומי עם כל שינוי במצב הרפואי.
במקרים שבהם המצב הרפואי של המועמד התדרדר, יש להגיש את הבקשה ביחד עם חוות דעת רפואית עדכנית שתומכת בטענה לשינוי במצב.
לסיום, חשוב לזכור כי תהליך הגשת התביעה עשוי להיות מורכב, ולכן כדאי להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום, על מנת להבטיח שהזכויות שלך לא יפגעו ושתוכל לקבל את כל הסיוע המגיע לך.
שאלות נפוצות
אני מקבלת קצבת שירותים מיוחדים ויש לי ילד האם אני זכאית לתוספת בקצבה?
אם הילד נכה, ייתכן שתהיה זכאית לתוספת לקצבה או להטבות נוספות. יש להגיש בקשה עם הצגת המידע הרפואי על הילד.
אם ביטוח לאומי קבע לי 50% נכות האם אני זכאי לקצבת שירותי מיוחדים?
אחוזי הנכות הינם אינדיקציה ישירה לזכאות. יש לעבור את מבחן התלות כדי לקבוע אם קיימת זכות לקצבה. מידע נוסף אודות מה נותנים אחוזי נכות
דחו לי את התביעה האם אפשר לערער?
כן, אפשר לערער על ההחלטה ולהגיש בקשה לבדיקה מחדש אם קיימים תנאים רפואיים חדשים. מידע נוסף אודות ועדת ערר ביטוח לאומי
אני חולה במחלת סרטן סופנית האם יש מסלול מהיר לבקשת קצבת שירותים מיוחדים?
במקרים כאלה, ניתן לפנות דרך מסלול מזורז, הכולל הגשה של חוות דעת רפואית עדכנית המעידה על המצב.למידע נוסף אודות זכויות לחולי סרטן
אם הוגשה תביעה לקצבת שירותים מיוחדים לפני חודשיים ועדיין לא התקבלה תשובה והמצב שלי החמיר מה ניתן לעשות?
במידה והמצב החמיר, יש להגיש בקשה לבדיקה מחדש תוך הצגת מסמכים רפואיים המעידים על השינוי במצב.
שירותים שלנו
תביעות אובדן כושר עבודה
ביטוח אובדן כושר עבודה יסייע לאנשים שאיבדו את בריאותם בשל תאונה או מחלה. מה זה אובדן כושר עבודה ומהן הסיבות לדחיית תביעת אי כושר עבודה? כיצד מגישים את תביעות אובדן כושר עבודה?
הליך תביעה לגמלת נכות מעבודה
חליתם במחלת מקצוע ו/או נפגעתם בתאונת עבודה בעת עבודתכם? תביעה לנכות מעבודה מיועדת עבורכם. מי רשאי להגיש את התביעה? למי מגישים את התביעה ואילו מסמכים צריך? מהו הליך הועדה הרפואית?
גמלת סיעוד של המוסד לביטוח לאומי
קיימת חשיבות רבה בנוגע להישארות הקשיש בחיק משפחתו, בקהילה ובביתו. לכן, מאפשר ביטוח לאומי גמלת סיעוד עבור הזכאים. מה חשוב לדעת? מה הם תנאי הזכאות? אילו רמות של סיעוד יש?
נכות כללית - ביטוח לאומי
קבצה חודשית משולמת עבור מי שבעקבות נכותו צומצם כושרו לעבוד, במסגרת ביטוח נכות כללית. כיצד יוכר נכה? מהו הליך קביעת דרגת הנכות? מה גובה קצבת הנכות הכללית?
מבחן תלות ADL
מבדק שמטרתו בחינת יכולת הקשיש לבצע פעולות יום-יומיות בסיסיות. האם ניתן לקבל פטור מהמבחן? איך עובדת שיטת הניקוד במבחן זה? אילו שירותים ניתנים בהתאם לבמדק?