הגשת תביעה לנכות כללית
תביעה לנכות כללית היא תביעה המוגשת למוסד לביטוח לאומי למי שנכותו גרמה לירידה, פגיעה או צמצום בכושר ההשתכרות שלו ב – 50% לפחות ונקבעה לו נכות רפואית בשיעור של לפחות 60% (או 40% לפחות במקרים מסוימים המפורטים בהמשך).
במאמר זה ארחיב על הנושא ואסביר מה צריך לעשות כשרוצים להגיש תביעה לנכות כללית.
מי יכול להגיש תביעה לנכות כללית ביטוח לאומי?
תובע יכול להגיש תביעה אם עמד בכל התנאים הבאים:
- התובע הינו תושב ישראל מעל גיל 18 וטרם הגיע לגיל הפרישה.
- התובע אינו עובד או ששכרו ( כעצמאי או כשכיר ) נמוך מ – 60% מהשכר הממוצע במשק – קרי 7,522 ₪ כפי שמעודכן לתאריך 01.01.2024.
- לתובע נקבעה נכות רפואית על ידי רופא מטעם הביטוח הלאומי בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות ( במידה וישנים ליקויים בריאותיים נוספים שבגין אחד מהם נקבעה נכות רפואית בשיעור של 25% לפחות ).
- הביטוח הלאומי קבע כי התובע אינו יכול לעבוד או שכושר ההשתכרות שלו ירד ב – 50% לפחות ובנוסף, קביעת דרגת אי כושר שאושרה לו עומדת על אחד מהשיעורים האלה: 60%, 65%, 74% או 100%.
מתי אפשר להגיש תביעה לנכות כללית?
טופס בקשה לנכות כללית ניתן להגיש החל מגיל 18 ועד 12 חודשים לאחר גיל פרישה.
לאחר הגשת התביעה למוסד לביטוח הלאומי, מתכנסת הוועדה הרפואית הדנה בתיק והיא זו שתקבע את שיעור אחוזי הנכות של התובע. קביעת שיעור הנכות נעשה על פי רשימת המבחנים הרפואיים המופיעה בתקנות ביטוח לאומי. רשימה זו למעשה קובעת את אחוז הנכות המוענק בגין כל ליקוי בריאותי, גופני או נפשי.
למרות שניתן לקבל סיוע מהמוסד לביטוח הלאומי ומהעובד הסוציאלי בבית החולים מוטב טרם מילוי מסמכי התביעה והגשתם, ליצור קשר עם עורך דין ביטוח לאומי נכות כללית על מנת לוודא כי המצב הבריאותי מתואר בכתב התביעה בצורה הנכונה ביותר.
עורך הדין יסייע למבוטח לעבור את 2 המשוכות הניצבות בפניו. הראשונה להוכיח כי סך הפגיעות עולות על הרף הקבוע בחוק ולאחר מכן להוכיח כי בעקבות פגיעותיו של המבוטח הוא את יכולתו לעבוד. כלומר ישנם מבוטחים שעוברים את הרף הרפואי הנדרש (40% או 60% ) אך המוסד קובע כי למרות בעיותיהם הרפואיות – לא איבדו את יכולתם לעבוד.
איך מגישים את התביעה?
הגשת בקשה לנכות כללית כרוכה בהגשת טופס בל/7801 הנקרא תביעה לקבלת קצבת נכות כללית. זהו טופס המורכב משאלות רבות הבוחנות את מצבו הרפואי של התובע ואת יכולת השתכרותו לפני הפגיעה ולאחריה.
את טפסי 7801 יש להגיש אל מחלקת נכות כללית של מנהל הגמלאות במוסד לביטוח לאומי, לאחר קבלת מסמכי התביעה התובע יקבלו תאריך להתייצב בפני ועדה רפואית.
המוסד לביטוח לאומי מיידע כי משך הטיפול בתביעה לנכות כללית הינו ארוך וכי תשובה בגין הגשת תביעה לנכות כללית, יכולה להתקבל עד 90 ימים מיום ההגשה. במידה ולתובע או בני זוגם אין הכנסה אחרת בזמן זה, ממליץ הביטוח הלאומי לבדוק זכאות לגמלת הבטחת הכנסה.
מהם המסמכים שצריך לצרף לטופס בל/7801?
כחלק מההכנה לוועדה הרפואית בביטוח לאומי שתבחן את הפגיעה בכושר ההשתכרות, יש לצרף מספר מסמכים חשובים:
- תיעוד רפואי וסיכומי מחלה של כל אשפוז, בדיקה, טיפול, תרופות או הליך רפואי הקשור למצב הרפואי. באתר הביטוח הלאומי ניתן לקבל את רשימת המסמכים המפורטת שיש לצרף בעת הגשת תביעה לנכות כללית בהתאם לאבחנה הרפואית.
- תיעוד הכנסות מעבודה – כאן קיים הבדל בין המסמכים שצריך לצרף עובד עצמאי ובין המסמכים שצריך לצרף עובד שכיר:
- תיעוד הכנסות שלא מעבודה – על התובע לצרף תיעוד של כל ההכנסות שהיו לו שלא מעבודה במהלך 15 החודשים האחרונים לדוגמה קצבת פנסיה (בישראל או מחו"ל), תמיכה לתלמידי ישיבות, קצבה ממשרד הביטחון, הכנסה מהשקעה בשוק ההון, שמי מזונות, הכנסה מרכוש וכדומה.
- צירוף ייפוי כוח -המאפשר לאדם אחר ( פסק דין, אפוטרופוס או עורך דין ביטוח לאומי נכות כללית ) לייצג את התובע בפני הוועדה לביטוח לאומי.
- אדם שמקבל ימי מחלה מהמעסיק שלו – לא יוכל לקבל נכות מביטוח לאומי.
עובד שכיר | עובד עצמאי |
15 תלושי שכר אחרונים או אישור מהמעסיק על תקופת העסקה ושכר | להצהיר במחלקת הביטוח והגבייה בסניף הביטוח הלאומי על השינויים בעבודה ובהכנסות עקב הנכות |
פירוט תשלומי דמי מחלה מהמעסיק בעבור תקופות שבהן לא עבדו המבוטח/ת ב-15 חודשים האחרונים | לצרף את השומות האחרונות המעידות על ההכנסות של העסק |
אישור בגין תשלומים שהועברו מחברת ביטוח עקב המחלה |
האם ניתן להגיש ערעור לוועדה רפואית בגין תביעה לנכות כללית?
במידה והתובע קיבל תשובה שלילית או ששיעור אחוזי הנכות שנקבע לו אינו תואם את מצבו, ניתנת לו הזכות להגיש ערעור לוועדה הרפואית. ישנן 2 דרכים לעשות זאת:
- הגשת ערעור לוועדת התביעות של הביטוח הלאומי – במקרה זה יש להגיש טופס בל/910 לוועדת התביעות עד 6 חודשים מיום ההודעה על החלטת הביטוח הלאומי. ויש לצרף לכתב הערעור מסמכים רפואיים חדשים וכל מסמך אחר המעיד על ירידה, פגיעה או צמצום ביכולת ההשתכרות עקב מחלה. ועדת ערער מתקיימת בנוכחות המבוטח.
- ככל ושגתה ועדת דרג שני ובשאלה של חוק בלבד ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה – את הערעור יש להגיש לבית הדין לעבודה באזור המגורים של התובע עד 12 חודשים מיום קבלת ההחלטה של הוועדה הרפואית. ניתן להגיש ערעור בנושאים משפטיים בלבד.
מהי תביעה לנכות כללית מטעמי צדק?
תביעה לנכות כללית מטעמי צדק יכולים להגיש מבוטחים או שאריהם שלא עמדו בכל תנאי הזכאות לקצבת נכות כללית, בגין אחת מהסיבות הבאות:
- מחלה או תאונה
- מאסר או מעצר
- פסילות דין או חדלות פירעון
- שירות בצה"ל
- הימצאות בארץ אויב או בארץ שאינה מאפשרת מגע חפשי עם ישראל
- תנאי מלחמה או פעולות אויב
- אסונות טבע או תנאי אקלים חריגים
- רישום גיל שגוי במשרד הפנים שתוקן על-פי פסק דין
- מסירת מידע שגוי על-ידי עובד המוסד לביטוח לאומי
- סיבה אחרת שנוצרה בנסיבות שאינן תלויות במבקש
את התביעה מגישים באמצעות טופס 7801, כשהזכאות לקצבה מטעמי צדק נבדקת בהתאם להכנסה הממוצעת של התובע ב-6 החודשים שקדמו להגשת הבקשה להענקה ובהתאם להרכב המשפחתי.
משרדינו מייצג בתביעות ביטוח לאומי
לעורכת הדין יפית אוחנה ניסיון של כמעט 20 שנה בטיפול מול תיקי הביטוח הלאומי. באמתחתה הצלחות רבות בהגשת תביעות וייצוג תובעים בתביעת נכות כללית נגד המוסד לביטוח לאומי. במשך כל תקופת הייצוג מלווה עורכת דין אוחנה את לקוחותיה ברגישות, בסבלנות ובמקצועיות.
משרד עורכי הדין בוחנים את התיק בפגישת יעוץ ראשונה שנועדה לבחון את סיכויי התיק. רק תיקים ברי סיכוי יטופלו במשרד.
מידע נוסף
הגשת תביעה לגמלת ניידות
יש לכם ליקויים ברגליים (ע"פ רשימת הליקויים) המגבילים אתכם בניידות? המאמר הבא בשבילכם. כיצד ניתן להגיש תביעה עבור גמלת ניידות? מהם סוגי ההטבות הנכללות בגמלה? מי אינו זכאי לגמלת ניידות?
אחוזי נכות - מה הם נותנים?
על מנת לקבוע את דרגת אי כשירות האדם, יש צורך לעבור ועדה רפואית בביטוח לאומי. ועדה זו אחראית על קביעת אחוזי הנכות הרפואית. אם כן, כיצד נקבעים אחוזי הנכות? מה קורה בתביעות נפגעי עבודה?
קצבת ניידות
קצבת הניידות מהווה חלק משורת ההטבות הניתנות ע"י ביטוח לאומי. מי הם זכאי הקצבה? מי קובע את המוגבלות בניידות? מהם הסוגים הקיימים לקצבת ניידות ואילו בקשות ותביעות ניתן להגיש במסגרת קצבת הניידות? האם ניתן להגיש עבור כל סוגי הליקויים?