חזרתי לעבודה אחרי תאונת עבודה
החזרה לעבודה לאחר תאונת עבודה היא שלב חשוב בשיקום הנפגע, אך היא גם מציבה שאלות רבות לגבי הפיצויים שמגיעים לו בעקבות התאונה. האם חזרה לעבודה תפגע בזכאותו לפיצוי? האם הוא יכול להמשיך להרוויח את הפיצויים שמגיעים לו מהביטוח הלאומי, מהמעסיק או מחברות הביטוח? בשאלות אלה, נעסוק במאמר הזה וננסה להסביר בצורה ברורה את כל מה שקשור לחזרה לעבודה אחרי תאונת עבודה.
מהי תאונת עבודה?
תאונת עבודה היא כל פציעה או מחלה שמתרחשת בזמן העבודה או כתוצאה ממנה. הגדרה זו כוללת לא רק תאונות שהתרחשו במהלך ביצוע המשימות השוטפות, אלא גם תאונות שהתרחשו בדרכים לעבודה או חזרה ממנה. במקרה כזה, תאונה בדרך לעבודה נחשבת גם היא תאונת עבודה, והפיצוי בגין התאונה יכול להינתן על ידי ביטוח לאומי או המעסיק. במקרים כאלה, יש להגיש תביעה לנכות מעבודה, וחשוב להבין את הזכויות שמגיעות על מנת להימנע מהפסדים.
חשש לפגיעה בפיצוי הכספי בעקבות חזרה לעבודה
האם חזרה לעבודה אחרי תאונת עבודה יכולה לפגוע בפיצויים שמגיעים לך? התשובה תלויה במגוון גורמים, ויש להיעזר במומחים כדי להבין את המצב באופן מלא.
פיצוי מביטוח לאומי
לאחר תאונת עבודה, אפשר להיות זכאים לדמי פגיעה או קצבת נכות מביטוח לאומי. במקרה של חזרה לעבודה, יש מספר דברים שחשוב לשים לב אליהם:
- אם אתה מקבל דמי פגיעה, הפיצוי יינתן לתקופה שבה אינך עובד, וכאשר אתה חוזר לעבוד, תיתכן הפסקה בקבלת דמי הפגיעה, כי אלה מוענקים רק אם לא אתה עובד.
- אם אתה מקבל קצבת נכות, קיימת אפשרות שתקבל את הקצבה, גם אם תחזור לעבוד, אך סכום הקצבה עשוי להתעדכן בהתאם להכנסותיך. כמו כן לא תוכל לדרוש תקנה 15 כלומר הגדלת נכות רפואית בשל הפרעה תפקודית. דבר שיכול להגדיל או לשלש את הנכות הרפואית.
- נכה נזקק – מבוטחים שבמקרה שאינם מסוגלים לחזור לעבודה וקיבלו נכות זמנית (בדרך כלל למשך שנה) יוכלו להגיש נכה נזקק. זוהי תביעה שהביטוח הלאומי בוחן כל 4 חודשים את היכולת של האדם לחזור לעבודה ואם מאושרת התביעה – משולמת לנכה נכות בסך של 75% מהשכר שקיבל. על המעסיק לציין בבקשה לתקנה 18 כי טרם שבת למקום העבודה.
במקרים כאלה, יש להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום כדי לוודא שלא תיפגע זכאותך לפיצוי.
פיצוי מהמעסיק
ככל והאירוע התרחש בשל רשלנות של המעסיק, ניתן לדרוש שהמעסיק ישלם פיצויים באמצעות חברת הביטוח שלו (ביטוח חבות מעבידים) שמשלמת לך פיצויים נוספים. כלומר לא תובעים את המעסיק עצמו אלא את חברת הביטוח שלו.
מדובר בסכומי נזיקין לא מעטים.
ככל וישנה אי מסוגלות לחזור למקום העבודה והמעסיק לא יכול ליתן תפקיד חלופי אחר בהתאם למגבלות שלך ועל בסיס אישור של רופא (על פי הפסיקה לא חייב תעסוקתי) ניתן לעמוד על פיצויי פיטורים מלאים.
פיצוי מחברות ביטוח
חברות הביטוח מספקות לעיתים פיצויים בעקבות תאונת עבודה, תלוי בהסכמים ובביטוחים שיש לעובד. ישנם מקרים בהם חזרה לעבודה יכולה להוביל להפסקת הפיצוי מביטוח פרטי, תלוי בהסכם הספציפי עם חברת הביטוח. לכן, אם אתה שוקל לחזור לעבודה, ישנן פוליסות ביטוח אובדן כושר עבודה באופן פרטי ומטעם קרן הפנסיה שאמורות לשלם רק אם לא חזרת לעבודה. ככל שחזרת לחלקיות משרה הם ישלמו את ההפרש.
אישור חזרה לעבודה לאחר תאונת עבודה
לאחר תאונת עבודה, העובד אינו רשאי לשוב לעבודה ללא אישור רפואי, כדי להבטיח את בריאותו ולהימנע מהחמרת המצב. לא תמיד ניתן לשוב לעבודה מיידית, ויש צורך בהערכה מקצועית של המצב הרפואי. לא חייב של רופא תעסוקתי.
מתי רשאי אדם לחזור לעבודה?
החוק קובע כי כל עובד שנפגע בתאונת עבודה, לא רשאי לשוב לעבודה ללא אישור רפואי. האישור הזה ניתן לרוב על ידי רופא תעסוקתי או רופא המומחה בתחום הרפואי שנפגע. יש לוודא שהחזרה לעבודה לא תוביל להחמרת מצב הבריאות.
ממי מקבלים את האישור חזרה לעבודה
הרופא המטפל או הרופא התעסוקתי הוא הגורם שמוסמך להוציא את האישור. אם הרופא מאשר שהמצב הרפואי מאפשר חזרה לעבודה, האישור יינתן באופן רשמי.
מה קורה אם קיבלת אישור לחזור לעבוד אך לא בתחום הקודם?
במקרים שבהם אישור החזרה לעבודה ניתן, אך העובד לא יכול לשוב לאותו תפקיד בדיוק, ישנן אפשרויות נוספות. ייתכן והמעסיק יוכל להציע תפקיד חלופי או עבודה שונה שמתאימה למגבלות הבריאותיות של העובד. במקרים שבהם המעסיק לא יכול להציע עבודה אחרת, העובד יהיה זכאי לפיצויים נוספים.
דוגמת סיפור לקוח:
אדם שנפגע בתאונת עבודה, ולאחר טיפול וקיבול אישור רפואי לחזור לעבודה, גילה כי המעסיק לא יכול להחזיר אותו לאותו תפקיד. במקרה זה, המשרד סייע לעובד לקבל פיצויים נוספים מהמעסיק, שהיו מגיעים לו בעקבות התאונה בשל התפטרות בדין מפוטר. עורכת דין יפית אוחנה היא עורכת דין המתמחה בביטוח לאומי ובנזקי גוף אך גם בדיני עבודה ולכן בעלת מומחיות גם בתחום זה. המשרד ידע לממש את זכויותך מול כל גורם בסוגיית נזקי הגוף והביטוח (ביטוח לאומי, חברות הביטוח, קרן הפנסיה וחבות מעבידים) וכן תדע לסייע בסיום מערכת היחסים מול המעסיק.
סיכום
החזרה לעבודה לאחר תאונת עבודה היא לא תהליך פשוט ודורש התחשבות במגוון גורמים רפואיים ומשפטיים. יש לוודא עם גורמים מוסמכים האם יש צורך באישור רפואי, ואם כן, איזה אישור דרוש. כמו כן, על העובד להיות מודע להשפעות על הפיצויים שמגיעים לו בעקבות התאונה, ולקבל ייעוץ מקצועי ממומחים בתחום הביטוח והפיצויים.
שאלות ותשובות
האם קבלת אישור חזרה לעבודה אחרי תאונת עבודה מונע הגשת תביעת פיצויים נגד המעביד?
לא, קבלת אישור חזרה לעבודה אינה מונעת את הגשת התביעה. אם יש צורך בפיצויים מהמעסיק, ניתן להגיש את התביעה גם אם חזרת לעבודה.
לאחר תאונת עבודה – האם מותר לחזור לעבודה במהלך ימי המחלה?
- לא, לא ניתן לחזור לעבודה במהלך ימי המחלה אם אין אישור רפואי לכך. חזרה ללא אישור יכולה להחמיר את המצב ולהביא להפסקת פיצויים.
אם העובד קיבל אישור חזרה לעבוד לאחר תאונת עבודה אבל לא בתחום שעבד בו קודם ולמעסיק אין משרה מתאימה לתת לו, האם העובד זכאי לכספי פיצויים?
כן, העובד יהיה זכאי לפיצויים אם המעסיק לא מציע עבודה מתאימה.
איזה גורם מוסמך לספק אישור חזרה לעבודה אחרי תאונת עבודה?
את האישור מספק רופא תעסוקתי או רופא מומחה בתחום הרפואי הקשור לפציעה.