ייצוג בוועדות רפואיות – כל מה שצריך לדעת
מהי וועדה רפואית?
הוועדה הרפואית היא גוף מקצועי מעין שיפוטי במוסד לביטוח לאומי, תפקידה העיקרי הוא לקבוע את דרגת הנכות של המבוטח ולהעריך את זכאותו לקצבאות שונות, כגון קצבת נכות כללית או קצבת נכות מעבודה. בוועדה נבדקת המוגבלות הפיזית או הנפשית של המבוטח, ולפי תוצאות הבדיקה, נקבעים אחוזי הנכות של הנבדק.
כל פגימה או בעיה רפואית ממנה סובל המבוטח מקנה על פי ספר התקנות אחוזי נכות מסוימים. כדי לקבל נכות כללית לדוגמא על המבוטח לחצות 60% נכות או 40% (כאשר אחד הסעיפים הוא מעל 25%) לכן ישנה חשיבות רבה לשקף את הבעיה הרפואית בצורה הטובה ביותר כדי שהמבוטח יוכל לעבור את הרף שנקבע.
ישנן ועדות כושר בביטוח לאומי הקובעות האם בעיותיו של המבוטח גורמות לו לאבד את יכולותיו לעבוד. כלומר לא מספיק שמבוטח מגיע לרף הרפואי הנדרש אלא הוא צריך להוכיח בוועדת כי בשל בעיותיו אינו כשיר לעבודה.
הוועדה הרפואית מורכבת בדרך כלל מרופא מומחה בתחום הרלוונטי למבוטח, ומזכיר שתפקידו לעזור בניהול הוועדה ולהקל על תהליך העבודה. עורך הדין חייב להיות נוכח בוועדה כדי לוודא שההליך מתנהל בצורה תקינה והזכויות של הלקוח נשמרות. בוועדת ערר שהינן ועדות חשובות יושבים 3 רופאים הפוסקים בתיק.
הזכות לייצוג משפטי בוועדה רפואית:
בישראל, כל אדם הזקוק לקביעת נכות רפואית במוסד לביטוח לאומי זכאי להגיע לוועדה רפואית עם ייצוג משפטי. ישנם יתרונות משמעותיים בהשתתפות של עורך דין בוועדה. אחד היתרונות החשובים ביותר הוא שהעורך דין מביא עמו ניסיון מקצועי, ידע מעמיק בתחום הרפואי והמשפטי, ויכול להבטיח שהזכויות של הלקוח יוגנו.
בנוסף, חשוב לדעת שלמבוטח יש גם את הזכות להביא עמו מלווה נוסף לוועדה, אשר יכול להיות חבר קרוב או משפחה, שתפקידו הוא לתמוך נפשית במבוטח. עם זאת, חשוב לדעת שפקיד הוועדה יוכל למנוע את נוכחות המלווה אם יש לכך סיבה מוצדקת.
בפסיקות שונות שניתנו בבית המשפט, נקבע כי נוכחות של עורך דין בוועדות רפואיות היא זכות חשובה, ומאפשרת למבוטח להרגיש בטוח ושתהליך קביעת הנכות יתנהל בצורה הוגנת.
תהליך הייצוג בוועדה רפואית:
הכנה לפני הוועדה:
השלב הראשון בתהליך ייצוג בוועדות רפואיות הוא הכנה לוועדה רפואית. עורך הדין יאסוף את כל המסמכים הרפואיים הנדרשים לקביעת הנכות. מסמכים אלו יכולים לכלול תוצאות בדיקות, חוות דעת רפואיות קודמות, ונתונים נוספים שיכולים לתמוך בטענה של המבוטח. עורך הדין יכין את הטענות המשפטיות והעובדתיות של התיק ובעיקר את האסטרטגיה של התיק כדי לצלוח בהעברתו.
עוד יצוין כי עורך הדין פועל מול הביטוח הלאומי בהשלמת מסמכים הנדרשים על ידי הביטוח הלאומי. ביום הועדה עורך הדין יטען את הטענות ויתמודד מול עניינים משפטיים הקבועים בחוק ובתקנות הביטוח הלאומי שהלקוח לא יודע. לדוגמא – כפל קצבאות האם מגיע לי קצבה נוספת, תקנה 15 לדוגמא המוסיפה למבוטח אחוזי נכות כאשר אדם נפגע ביכולותיו לחזור לעבוד ועוד מיני רבים.
בנוסף, עורך הדין מכין את המבוטח לשאלות שעלולות להתעורר במהלך הוועדה. הכנה כזו יכולה לכלול הסבר על איך לענות לשאלות הרפואיות או אישיות, כך שהוועדה תוכל להעריך את הנכות בצורה הכי מדויקת ומקצועית.
השתתפות בוועדה:
במהלך הוועדה הרפואית, עורך הדין מייצג את המבוטח, מסייע לו במהלך השאלות הרפואיות ומוודא שהתשובות נרשמות בצורה נכונה. עורך הדין יכול להעלות נקודות חשובות שלא תמיד הוועדה שמה אליהם לב, ולהגיב במידת הצורך על שאלות או הערות שעלולות להשפיע על ההחלטה הסופית של הוועדה.
באופן כללי, עורך הדין שואף לשמור על שיתוף פעולה עם צוות הוועדה, אך יחד עם זאת לוודא שההערכות הרפואיות נשקלות בצורה נכונה ומתבצע הליך מקצועי ואחראי.
לאחר הוועדה:
לאחר סיום הוועדה הרפואית, עורך הדין יסביר למבוטח את ההחלטות שהתקבלו בוועדה ויעריך את הסיכויים להצלחה בהגשת ערעור, במידה הצורך. לעיתים תהליך קביעת הנכות או הזכאות לקצבאות יכול לכלול גם ערעור על החלטת הוועדה. במקרה כזה, עורך הדין יכול להגיש את הערעור ולהתנהל מול המוסד לביטוח לאומי בשלב זה.
ייצוג בוועדות רפואיות ביטוח לאומי:
בנוגע לוועדות רפואיות ביטוח לאומי, קיימים הבדלים מהותיים בין ועדות רפואיות שנעשות בעקבות תאונת עבודה לבין ועדות רפואיות לנכות כללית. הוועדה הרפואית בעקבות תאונת עבודה בוחנת את הקשר בין המוגבלות הרפואית שנגרמה לבין האירוע עצמו, ואילו בוועדה רפואית לנכות כללית, הוועדה בודקת את המצב הרפואי הכללי של המבוטח והשפעתו על כושר העבודה שלו.
במקרים של תאונת עבודה, ייתכן ויהיה צורך בייצוג משפטי נוסף המתמקד בקביעת הזכאות לפיצויים או קצבאות נוספות הנוגעות לתאונה. ייצוג כזה חשוב מאוד כדי להבטיח שהזכויות המשפטיות לא יפגעו.
באופן כללי, לא תמיד חובה לקחת עורך דין לוועדה רפואית, אך ייצוג בוועדות רפואיות יכול להקל מאוד על תהליך קביעת הנכות ולמנוע טעויות שעלולות להשפיע על זכויות המבוטח.
סיכום:
ייצוג בוועדות רפואיות הוא שלב קרדינלי בתהליך קביעת הנכות במוסד לביטוח לאומי, ויכול להשפיע באופן משמעותי על תוצאות ההליך. עורך דין המתמחה בתחום זה יכול להבטיח שההליך יתנהל בצורה מקצועית, ושהזכויות של המבוטח יישמרו לאורך כל הדרך. אם אתם עומדים בפני וועדה רפואית, חשוב לקחת בחשבון את היתרונות בייצוג משפטי ולפנות לעורך דין המתמחה בתחום זה.